Om at gå i svedehytte

Formål:

En svedehytte-ceremoni er et ældgammelt renselses-ritual for de nordamerikanske indianerne. Renselsen sker på alle fire planer: det fysiske, følelsesmæssige, mentale og spirituelle plan.

Samtidig er det et stærkt åndeligt ritual, hvor man i hyttens mørke og hede søger at komme i kontakt med sig selv og sin Skaber, Moder Jord og Bedsteforældrene fra de fire verdenshjørner.

Om svedehytten & ceremonien:

En svedehytte er bygget af pilegrene, der er flettet sammen til et skelet med en diameter på omkring 3 meter. Grenene beklædes med tykke tæpper for at holde lyset ude og varme og damp inde. I gamle dage dækkedes de den med skind fra vilde bisoner.

I midten er gravet et stort hul, beregnet til de glohede sten, som ved hver runde hentes ind fra bålet udenfor.

Under ceremonien hældes der vand og urter på stenene. Vi trommer og synger indianske sange.

Svedehytte-ritualet falder i 4 runder (ca. 20 min. pr. runde), hvor man efter hver runde i de fleste tilfælde kan gå ud for at blive afkølet, trække frisk luft og drikke vand. Derefter ryger vi i fællesskab den indianske pibe og spiser sammen, hvilket befæster oprigtigheden i de bønner, alle har fremsagt under ceremonien.

Der indgår ingen euforiserende eller hallucinerende stoffer i ceremonien, pibetobakken består af urter og en smule tobak. Den ryges symbolsk og for de flestes vedkommende uden at indhalere røgen.

Alle er meget velkomne til at komme og hjælpe til med at dække svedhytten og tænde bålet. Spørg ved tilmelding om tidspunkt og opstart for dette.

Hvem deltager:

Nysgerrige der kommer for at få en autentisk oplevelse fra indianerkulturen, mennesker der ønsker healing på alle planer, det kan være af meget forskellige årsager. Folk der ønsker at få ladet batterierne op, komme hjem til sig selv, andre søger specifikke svar på nogle ting…..grundene er mange.

Alle er velkomne!
– som en repræsentation for dette hænger der i svedehytten 4 farvede flag (gul, hvid, rød, blå/sort) som symbol for det asiatiske, det vestlige, det indianske og det afrikanske folk.

Se beskrivelser fra folk som har deltaget i svedhytteceremonien her >> 

HUSK: Der er perioder hvor det IKKE går an at deltage i svedehytteceremonien:

Alkohol: 

Man må ikke have nydt alkohol eller andre euforiserende stoffer mindre end 4 dage før.

Menstruation (The moon): 

Menstruation (moon time) er i indianernes forståelse en stærk rensende proces i sig selv, som kan influere på ceremoniens kraft. Derfor går kvinder med menstruation og hvis periode ikke er ophørt mindst 4 dage før ikke i svedehytte.

Praktiske oplysninger:

Der er mange ritualer i forbindelse med at deltage i en svedehytte og inden vi starter vil der være ca 1/2 times introduktion til ceremonien. Det anbefales at lytte med på introduktionsrunderne de første gange du deltager i svedhytte-ceremonien.

Dette vil blive gennemgået på dansk og engelsk efter behov.

Påklædning i svedehytten:

Inden vi går ind i svedehytten, klæder vi om:

Mænd har halv-lange løstsiddende shorts på ifølge traditionen, og et stort håndklæde med.

Kvinder har en lang bomuldskjole på med lange ærmer, og som også går ned til anklerne, den må ikke være så lys, at den bliver gennemsigtig, når den bliver våd. Alternativt kan bruges en lang nederdel og langærmet bluse evt. med gamashe-bukser under. Det er vigtigt at det ikke er nedringede eller lårkorte kjoler.

Medbring også en sharon/lang nederdel til piberunden.

Kontakt evt. en af de erfarne kvinder f.eks. kontaktpersonen ved tilmeldingen for uddybbende information eller spørgsmål.

Medbring i øvrigt:

–     Et håndklæde – gerne stort – til at dække kroppen med i svedehytten, hvis det bliver for varmt.

–     Varm jakke og badetøfler til at tage på mellem runderne. (særligt i vinter halvåret)

–     Vandflaske m vand til mellem runderne.

–     Lidt tobak eller chokolade til firekeeperen, – gammel skik og brug hos indianerne.

–     en ret mad og lidt dessert til det fælles bord. Efter svedehytten spiser vi den medbragte mad sammen. En tradition blandt indianerne er at alle deler maden.
–     Har du en lille ting, du gerne vil have velsignet, kan den afleveres til “firekeeper’en”, som er ham der passer bålet. Medbring evt tobak, chokolade eller lign. som tak.

Mobiltelefon og kamera:

Det er ikke tilladt at tage mobiltelefoner og kamera med ned til selve området hvor svedehytten er, og man må selvfølgelig heller ikke tage billeder af ceremonien.

Godt at vide:

Kommer du første gang i en svedehytte kan oplevelsen være, at der er mange protokoller og specielle måder alt bliver gjort på – lad dig ikke skræmme, det er en del af en respekt for de gamle ceremonier – du kan i udgangspunktet ikke gøre noget forkert.

Vi vil forsøge at formidle de protokoller der er omkring ceremonien på bedste vis og husk, du er altid velkommen til at stille spørgsmål.

Donation af tæpper, sten, brænde:

Da svedehytten er dækket af ca. 60 uldtæpper er det altid velkomment, hvis du har et tæppe du vil donere til svedehytten.

Der går mange sten og meget brænde til ceremonien, så hvis du har lyst til at donere sten og træ er dette også meget kærkomment.

Kontakt da en af arrangørerne:

Agnete Hoffmeyer, tlf: 2018 7146 eller Michael Jensen, tlf:2764 2724

Svedehytte-ceremonierne afholdes fra følgende adresse i Helsinge i Nordsjælland:

hos Lisbet Erck og Hans Lassen.

Spånbækvej 11, 3200 Helsinge.

Se mere på www.pablorussell.dk